preskoči na sadržaj
Obavijesti
Kulturna i javna djelatnost

     RUJNU  OBILJEŽAVAMO:

8.09. MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI

 

  • Utemeljen 1967. godine u Teheranu,  Međunarodni dan pismenosti ima za cilj promociju učenja i senzibilizaciju javnosti o važnosti pismenosti.
  • Po procjenama UNESCO-a iz 2013. godine u svijetu je bilo 757 milijuna nepismenih osoba starih 15 i više godina, od čega je 63% bilo žena. Gledajući globalno, petina odraslih ne zna ni čitati ni pisati,  75 milijuna djece uopće ne ide u školu, a mnoga je djeca pohađaju neredovito.
  • Prema podacima iz 2011. godine u Hrvatskoj je bilo oko 30 000 ljudi nepismeno, a većina su žene. Također oko 400 000 stanovnika Lijepe naše starijih od 15 godina nema završenu osnovnu školu. Zbog toga  je promicanje čitanja i usvajanja različitih vrsta pismenosti u našem društvu jako važno.

Pisma u Europi:

latinica

ćirilica

grčko pismo

grčko pismo i latinica

latinica i ćirilica

gruzijsko pismo

armensko pismo

 

 

 

O hrvatskim pismima kroz povijest učit ćete ili ste do sada već učili na nastavi Hrvatskoga jezika i Povijesti, a o počecima i razvoju pismenosti Hrvata možete proširiti znanje gledajući serijal „Hrvatski kraljevi“ dostupan na Youtubeu.

15.09. AGATHA CHRISTIE „Kraljica krimića“   →    130 godina od rođenja (15.9.1890.)

  • Engleska prozaistica i dramatičarka je, prema Guinessovoj knjizi rekorda, danas najprodavanija autorica na svijetu s preko dvije milijarde prodanih knjiga
  • Njezina djela prevedena su na čak 103 svjetska jezika